22 Mart 2010 Pazartesi

IGSM 2010 Zagrep Hırvatistan



IGSM (International Geodetic Student Meeting - Uluslararası Jeodezi Öğrencileri Buluşması), her yıl dünyanın farklı bir ülkesinde geomatik mühendisliği öğrencileri tarafından düzenlenen, mesleki ve sosyal içerikli bir etkinlik. Etkinlik, IGSO (International Geodetic Student Organisation) çatısı altında düzenlenmekte. IGSM bu sene 2-8 Mayıs tarihleri arasında Zagrep'te (Hırvatistan) gerçekleştirilecek.


IGSM'e iki kez katılma olanağı bulmuştum. Bunlardan ilki, ilk yurtdışı gezime de vesile olan 2002 yılındaki Slovenya etkinliğiydi. Çok güzel, mükemmel ve kusursuz bir etkinlikti. Herşeyin en ince ayrıntısına kadar düşünülmesi ve bir hafta süren renkli programın beş dakika bile aksamaması dikkatimi çekmişti. Slovenya ise ayrı bir güzeldi. Bu denli düzenli ve temiz bir ülke beklemiyordum aslında. Şehrin arka sokaklarından köylerine dek herşey düzenli ve temizdi. Köylerinde steyşın vagon Mercedes veya Audi arabalar görmek beni şaşırtmıştı. Hem ekonomik, hem sosyal anlamda çok gelişmiş bir ülke Slovenya. Mehmet Yaşin'in dediği gibi "tabloda gezinmek" gibi. Slovenya küçük bir ülke olmasına rağmen çoğu yerine gidememiştim. Bir dahaki sefere Bled Gölü ve Piran'ı da görmek lazım. Neyse, uzatmayalım. IGSM farklı ülkeleri de görmeye vesile oluyor anlayacağınız. Ha bir de farklı sporları da tanıyorsunuz. Örneğin orienteeringi ben orada öğrendim. Şimdi ZKÜ'de bir orienteering kulübümüz var: ZOK.
IGSM, tarihinde ilk kez benzer bir ulusal etkinlikle birleştirilerek 2005 yılında Genç Haritacılar Günleri'yle birlikte yapıldı. Bu etkinlik de çok renkli geçmişti.Uzun lafın kısası. IGSM önemli bir etkinlik. Bir kere de olsa katılmaya çalışın. Pişman olmayacaksınız :)

19 Mart 2010 Cuma

Cevat Paşa'nın Üniversitemizi ve Bölümümüzü Ziyareti ve Konferansları

Geçtiğimiz hafta Üniversitemiz önemli bir konuğu ağırladı: Tümgeneral Cevat ÜLKEKUL. Kendisi Harita Genel Komutanlığı yapmış, şimdilerde ise Deniz Müzesi Danışmanlığı görevini yürüten, Türk haritacılığı üzerine kitapları olan çok değerli bir büyüğümüz. Bize iki konferans vermek için geldi. Cevat Paşa önce ayağının tozuyla Bölümümüzü ve Maden Topoğrafyası Müzesini ziyaret etti (yukarıda). Müzede Türk haritacılığı üzerine Bölüm öğretim elemanlarıyla güzel bir sohbet gerçekleşti.İkinci gün (17 Mart Çarşamba) saat 10.00'da Eski Konferans Salonunda "XVI. Yüzyılın Denizci Bir Bilim Adamı: Yaşamı ve Yapıtlarıyla Piri Reis" konulu konferansını verdi. Piri Reis hakkında bilinmeyenleri ve yanlış bilinenleri kanıtlarıyla ve çok hoş bir hitapla anlattığı konferansı hem öğrencilerimiz, hem öğretim elemanları, hem de konuklar zevkle dinlediler. Burada aktardığı pekçok önemli bilgiden üçüne değineyim. Birincisi bizim Kitab-ı Bahriye olarak bildiğimiz esere Piri Reis'in "Bahriye" ismi vermesi. Piri Reis'in ilk sosyal coğrafyacı olması. Üçüncüsü eserinde "benim bir hatamı bulan Allah'ın bin lütfuna erişsin" demesi. Bu son cümle, günümüz bilim insanlarının bile cesaret edemediği nitelikte çok önemli bir konu.
Öğleden sonraki Konferansta ise "Taşkömür Havzasında Dilaver Paşa Nizamnamesi ve Öncesinde Yapılan Çalışmalar" konulu konferansını verdi. Zonguldak ve civarındaki taşkömürü havzasındaki maden işletmeciliği ve ilgili işlerdeki çalışma esaslarını, işçilerin kaç saat çalışacaklarından yiyeceklerinin kalitesinin ne olması gerektiğine, işverenin işçisinin psikolojisini bilerek onun herşeyinden sorumlu olacağından ne sıklıkla sağlık kontrolü olması gerektiğine kadar günümüzde dahi ayrıntılandırılmayan çalışma esaslarını dikkate alan Dilaver Paşa Nizamnamesinden; bu yöreye ait haritalardan ve bunların hikayelerinden bahsetti.Konferans sonunda Rektörümüz Üniversitemizin armağanlarını hediye etti. Cevat Paşa da tarihi haritaların tıpkıbasımlarından Rektörümüz Prof.Dr. Bektaş AÇIKGÖZ'e ve Karadeniz Bölge Komutanı Tümamiral Doğan BOZKURT'a hediye etti.



Cevat Paşa, sadece konferanslarındaki bilgileri vermekle kalmadı bize. Mesleklerini ve ülkesini, insanını seven insanların yaşı ne olursa olsun, aydınlanma adına, bilinçlenme adına, bilim adına çalışması, bunları insanlara aktararak onların da bilinçlenmesi gerektiğini, ülkemizi ve insanlarını severek onlar için çalışmamız gerektiğini kanıtladı aslında. Yaşıya karşıt enerjisi ile örnek oldu. Zonguldak'a bu ikinci ziyaretinin son ziyareti olmamasını dileyerek bu değerli olaya şahitlik yapmaktan mutluluk ve onur duyuyorum. Emeğinize, yüreğinize ve ağzınıza sağlık Paşam...

16 Mart 2010 Salı

GeoInformatics'e vepten ulaşın.

GEOInformatics, geomatik alanında İngilizce yayın yapan ve vepten tam erişim sağlanabilen bir dergi. GEOInformatics'de dikkatimi çeken bir durum, özellikle hava lidar ve yersel lazer uygulamaları ile dijital hava kameraları ve dijital gezici haritalama (digital mobile mapping) konularına ağırlık vermesi. Bu durum, bu konuların mesleğimizdeki uygulamalarının arttığının da bir göstergesi aslında. Derginin son sayıs için tıklayınız. Dergiyi, "Download pdf" seçeneğiyle bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

15 Mart 2010 Pazartesi

Maden Topografyası Müzesi


Bölümümüzde bir Maden Topografyası Müzesi bulunuyor. Kendi alanında eşsiz, değerli ve mütevazi bir müze burası. Yüzyıllık jeodezik ölçü aletlerinin, çoğu Fransızlardan kalma hesap defterlerinin ve haritaların sergilendiği bir müze. Bölüm Başkanımız Prof.Dr. Şenol KUŞÇU, TTK Harita Şube Müdürü (emekli) Har. Müh. Tuna ARATOĞLU ve Har. Müh. Seyfi ATALAY ile Yrd.Doç.Dr. Hakan AKÇIN'ın çabalarıyla oluşturulan, zamanla içeriği genişleyen, başta Rektörümüz Sn. Prof.Dr. Bektaş AÇIKGÖZ'ün de desteklediği ve ziyaret ettiği bir mekan.

Geçtiğimiz haziran ayında, Sn. Tuna ARATOĞLU'nun danışmanlığında Müze için bir katalog da yayınlandı. Kataloğa vepten ulaşılabilir. Müze, sevgili Fatih UÇAR'ın, Hüseyin YILMAZ'ın, öğrencilerimiz Mehmet Akif ERDOĞAN ve Erman BENGİN'in çabalarıyla yeniden düzenlendi. Bölümümüzde iki konferans verecek olan Sn. Tümgeneral Cevat ÜLKEKUL'un da yarın (16 Mart) ziyaret edeceği bu mekanı sizlerin de ziyaret etmesini dileriz.

InterGeo East - 19-21 Mayıs 2010 - İstanbul

InterGeo fuarı 19-21 Mayıs 2010 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecekmiş. Fuar hakkında ayrıntılı bilgiye http://www.intergeo-east.com adresinden ulaşılabilir.

14 Mart 2010 Pazar

ESA'dan Yaz Okulu

ESA (European Space Agency - Avrupa Uzay Ajansı) tarafından 2003 yılından beri düzenlenen yaz okullarından sonuncusuna başvuru yarın (15 Mart) bitiyormuş. Katılmak isteyenler ellerini çabuk tutmalılar. ESA'dan gelen e-posta metnini aşağıda bulabilirsiniz.

ESA Earth Observation Summer School on "Earth System Monitoring & Modelling" (2-13 Aug 2010, Frascati, Italy)On the occasion of the 5th EO Summer School on “Earth System Monitoring & Modelling”, the "European Space Agency" (ESA) would liketo invite young researchers to join leading experts in Earth Observation, Modelling and Data Assimilation for keynote lectures,hands-on computing practical and poster sessions. The EO Summer School will be held in ESRIN (Frascati, near Rome), 2-13 Aug 2010.More information can be found on http://envisat.esa.int/envschool/.Applications should be made on-line no later than 15 March 2010. All enquiries should be addressed to envschool@esa.int
Kind regards,The EO Summer School Organising team

12 Mart 2010 Cuma

Zonguldak Google Earth'de daha güncel ve daha net

Bugün bir vesile ile Belediyeye uğramıştım. Atilla Abi ve Zuhal Hanımı da ziyaret ettim. Konu uydu görüntüleri ve hava fotoğraflarından açılınca Google Earth'de Zonguldak görüntülerinin ne kadar net olduğundan bahsettiler. Açıp baktık. Gerçekten Zonguldak görüntüleri hem güncellenmiş hem de netleşmiş. Nedeni, GeoEye-1 uydusundan alınan görüntüler. Pankromatik GeoEye-1 görüntüleri ham halde nadirde (uydunun ayakucuna doğrultusunda görüntü alması durumunda) yaklaşık 40 cm yer örnekleme aralığına (ya da geometrik çözünürlüğe) sahip. Renkli görüntüler ise 165 cm. Pankromatik ve renkli görüntüler birleştirilerek 40 cm çözünürlüklü renkli görüntüler elde edilebilir.

Google Earth'deki görüntülerin ham olmadığı, yani koordinatlandırma, mozaikleme ve görüntü zenginleştirme gibi işlemlere maruz kaldığını düşünürsek çözünürlük biraz daha kötü olabilir. Ama yine de etkileyici derecede güzel. Binaların pencerelerini dahi seçmek olası.

Gelelim konum bilgisi konusuna. Google Earth'deki görüntüler yaklaşık olarak koordinatlandırıldıklarından üzerinden alınan konum bilgisi de yaklaşıktır. Daha doğru ve daha duyarlı konum bilgileri için ise arazi çalışmasına ve bazı işlemlere gereksinim vardır. Onu da sonra anlatırım artık :)

10 Mart 2010 Çarşamba

Türkiye'nin ilk "Geomatik Kulübü"

Türkiye'nin ilk Geomatik Kulübü'nü kurmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 1993'te kurulan ve önceki adı Harita Kulübü olan Kulüp, yeni yönetim kurulunun aldığı karar ve Rektörlük oluru ile "Geomatik" adını aldı. Yapacak çok şeyimiz var. Bir internet sitesi, konferanslar, toplantılar, seminerler, geziler, neler neler!... Herkesin desteğini bekliyoruz.

Cevat Paşa'dan Piri Reis ve Dilaver Paşa konferansları



9 Mart 2010 Salı

Adem KURTİPEK'in nezaketi :)

Bloğa ilk destek Adem KURTİPEK'ten geldi. Çok sevindim. Bekliyordum da aslında. Zira Adem'e blok düşüncemden bahsetmiştim. Sevinmiş ve desteklemişti.
2007 yılında Bölümümüz evsahipliğinde ve HKMO'nun genel koordinatörlüğünde gerçekleştirilen GHG etkinliğinde http://www.gencharitaci.net/ sitesini tanıtmıştı Adem. Onun sitesi kanımca bu konuda en iyi sitelerin başında. İnternetin nimetlerini meslektaşlarımıza kazandıran öncü bir uygulama. Adem, yine bizim evsahipliğini yaptığımız HİG 2009'a da katıldı ve deneyimlerini ve görüşlerini bizlerle paylaştı. Burada daha yakından tanıma olanağı buldum kendisini. Neyse, uzatmayalım. Adem'e, sitesinde bloğu tanıttığı için çok teşekkür ederim.
Soldan: Adem KURTİPEK, ben, Mete Ercan PAKDİL

GeoSpot-1.0 kullanımda...

Uzun soluklu bir hayalin ve çabanın ürünü GeoSpot-1.0. Doktora çalışmam sırasında, Prof.Dr. Derya MAKTAV'ın danışmanlığında, konusunda uzman pekçok araştırmacının ve özellikle Prof.Dr. Filiz SUNAR ve Yrd.Doç.Dr. Orhan KURT'un yardımlarıyla oluşturulmuş bir hesaplama paketi। Ne işe yarar? Matlab ortamında doğrusal dizi uydu görüntülerinin demet dengelenmesini sağlar. Nasıl mı? Uyduya dair görüntüleme geometrisi bilgilerini ve uydunun konum, hız ve durum açıları bilgilerini kullanarak en az iki uydu görüntüsünde yer alan bir nesnenin yer koordinatlarını yüksek doğrulukla hesaplar. Bunu yaparken uydunun konum, hız ve durum açılarının konum doğruluğuna olan etkisini tespit eder. Şimdilik sadece SPOT-5 HRG düzey 1A görütüleri için kullanılabilir durumda. Ama bu haliyle bile, her hesaplama adımını kendisi yapan, yeni görüntüler, bunların geometrileri ve yeni matematik modeller için esnek, geliştirilebilir bir hesaplama paketi.