14 Aralık 2011 Çarşamba

Bartın Üniversitesinden FUKAL'a ziyaret

Sevgili arkadaşım, değerli biliminsanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan ATEŞOĞLU ve Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencilerinden bir grup Üniversitemizi, Bölümümüzü ve Fotogrametri-Uzaktan Algılama ve Konumsal Analiz Laboratuvarını (FUKAL) ziyaret etti. Ziyaret kapsamında sırasıyla Maden Topoğrafyası Müzesi, Ölçme Tekniği Laboratuvarı ve FUKAL'ı ziyaret ettiler. Benim, Umut'un ve Aycan'ın sunumuyla Bölümümüzü, Laboratuvarımızı ve çalışmalarımızı anlattık genç arkadaşlara. Şenol Hocanın konuşması ile şenlenen ziyarette Hakan Kutoğlu Hoca da bir konuşma yaptı. Ziyarette Murat, Çağlar ve Mustafa da hazır bulundu. Bu güzel ziyaret dolayısıyla teşekkür ederek arkadaşlarımızı Bartın'a uğurladık.























7 Ekim 2011 Cuma

Yeni dönemi kokteylle açtık

Uzun yıllardır aklımda olan bir olayı gerçekleştirdik dün. Bölümümüz öğrencilerini ve öğretim elemanlarını bir kokteyl havasında buluşturduk dönemin başında. Üstelik Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mahmut ÖZER de bizi kırmayarak katıldılar. Hocalarımızla, öğrencilerimizle, Rektörümüzle, samimi bir havada güzel bir birliktelik oldu. Üniversitemizden ve Bölümümüzden konuştuk. Neler yapabiliriz, nelere ihtiyacımız var diye. Rektörümüz de tüm olanakların öğrencilerimiz için sevk edildiğini belirtti, tek tek öğrencilerimizi dinledi, cevap verdi.
Elbette bu işi birileri organize etti. Onlar da Geomatik Kulübü öğrencileri Mehmet Akif ERDOĞAN, Mustafa TAVUKÇU, Yusuf KANIK, Öztürk ÇELEBİ ve Mustafa AKSOY. Bölümümüz mezunu Har. Müh. Şevki ÜNAL, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol KUŞÇU ve Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi de maddi destekte bulundu. Bölüm çalışanları Azmi AYTİMUR, Hüseyin YILMAZ ve Fatih UÇAR da bahçeyi düzenlediler. Uzun sözün kısası, çok güzel oldu. İnşallah son olmaz.

30 Eylül 2011 Cuma

Tarihi Kültür Varlıklarımızı Kaydetmeye Başladık

Uzun süredir aklımda olan bir projeye başladık. Lisans öğrencilerim Samet GENÇ ve Serdar DAL ile, tarihi Kozlu PTT binasının yersel fotogrametrik yöntemle 3 boyutlu dijital kaydının yapılması çalışmalarına başladık. Bu amaçla, PTT Genel Müdürlüğü Zonguldak PTT Başmüdürlüğünden gerekli izinler alınarak ön çalışmalara başlandı. Ortaya güzel bir çalışma çıkaracağımıza inanıyorum.







24 Eylül 2011 Cumartesi

Dikkat! Uydu düşebilir.

Uzaktan algılamanın bir de bu yönü var. Uydu ömrünü tamamlayınca ya uzayın derinliklerine gidecek, ya kontrol dışı dönmeye devam edecek ve diğer uydulara çarpma olasılığı olacak ya da başımıza düşecek. Haberin devamı için: http://www.hurriyet.com.tr/planet/18805000.asp

13 Eylül 2011 Salı

Eray "doktor" oldu.

Çalışma arkadaşım Eray CAN, Bölümümüzde Prof. Dr. Şenol KUŞÇU'nun danışmanlığında yürüttüğü doktora tezini başarıyla savunarak "doktor" ünvanı aldı. Kendisini gönülden kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.

6 Eylül 2011 Salı

Serkan "doktor" oldu.


Sevgili arkadaşım Serkan KARAKIŞ, "Küçük Alanlarda Model Uçaklar Yardımıyla Haritalama Amaçlı Veri Üretim Olanaklarının Araştırılması" konulu tezini başarıyla savunarak "doktor" ünvanı aldı. Kendisini gönülden kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Ayrıntılar için tıklayınız. 

5 Eylül 2011 Pazartesi

Hava Fotoğrafları mı Uydu Görüntüleri mi?

Kullanıcıların hangi durumlarda hava fotoğraflarını veya uydu görüntülerini tercih edecekleri sorununa Jeff Thurtson'un yanıtı. Okumak için tıklayınız.

17 Ağustos 2011 Çarşamba

RASAT başarıyla fırlatıldı.



Haydi bakalım hayırlı, uğurlu, uzun ömürlü olsun inşallah.

RASAT bugün fırlatılıyor

RASAT'ın fırlatılmasına, yukarıdaki fotoğraftakinden de az süre kaldı. Haydi hayırlısı bakalım!...

12 Ağustos 2011 Cuma

GeoEtrim Somali'ye karşı

Şu aralar GeoEtrim'de düzenlemeler yapıyorum. Bir taraftan Afrika'dan gelen üzücü haberleri veriyor internetten radyolar. Annelerin, bazılarını kurtarabilmek için diğer çocuklarını yarıyolda bıraktıklarını. Nasıl bu sürece gelindiğinin önemi yok şu anda,  birşeyler yapmalı. Birçok yardım kampanyası başladı. Kuruşu kuruşuna yerine ulaşacağı ümidiyle destek vermeli.

Tüm bunlar olurken gel de şimdi GeoEtrim üzerinde çalış çalışabilirsen.

4 Ağustos 2011 Perşembe

3 Ağustos 2011 Çarşamba

Trabzon Kent Sempozyumu


Zonguldak Kent Sempozyumu'nu 16-17 Mayıs 2011 tarihleriarasında düzenleyen TMMOB şimdi de Trabzon Kent Sempozyumunu düzenliyor.

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Bringing GEOSS Services into Practice

Sevgili Hocam Yrd. Doç. Dr. Çiğdem GÖKSEL'den gelen aşağıdaki duyuruyu dikkatlerinize sunuyorum:

EnviroGRIDS Projesi Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında İsviçre Cenevre Üniversitesinden Dr. Anthony Lehmann ana yürütücülüğünde 2009 yılında başlamıştır. “Karadeniz Havzası’nda Sürdürülebilir Kalkınmayı Destekleyici Gözlemleme ve Değerlendirme Sisteminin Oluşturulmasına Yönelik Kapasite Oluşturulması” (Building Capacity for a Black Sea Catchment Observation and Assessment System supporting Sustainable Development – EnviroGRIDS) projesi ile Karadeniz Havzası’nda bilim insanı kapasitesinin, karar vericilerin bu sistemi kullanma kapasitesinin ve bölgede yaşayan toplumun önemli çevresel, toplumsal ve ekonomik konularda farkındalık kapasitesinin geliştirmesi hedeflenmektedir.


Projeye 15 farklı ülkeden 27 katılımcı kurum ve kuruluş destek vermektedir. Projeye Türkiye’den İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Necal ULUĞTEKİN, Y. Doç. Dr. Çiğdem GÖKSEL, Y. Doç. Dr. Ahmet Özgür DOĞRU ve Dr. Filiz Bektaş BALÇIK, ve Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Seval SÖZEN katkı ve destek vermektedir. Ayrıca dönem başkanlığını Türkiye’nin yaptığı Kirlenmeye Karşı Karadeniz Komisyonu (Black Sea Commission Against Pollution)ve TC. Çevre Orman Bakanlığı’da çalışma grupları arasında yer almaktadır.

Bu proje ile yerel paydaşların yeni uluslararası standartları kullanarak geçmiş, bugün ve gelecekle ilgili çevresel durumu ve bu konu hakkındaki bilgileri elde etmesi, saklaması, yayması ve analiz etmesi sağlanarak sistemin sürdürülebilirliği açısından değerlendirme yapılmasına yönelik kapasite oluşturulması hedeflenmektedir.

Bu kapsamda gerçekleştirilmekte olan “Bringing GEOSS Services into Practice” başlıklı workshop , 23 Eylül 2011 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazaga Kampüsünde bulunan Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Université de Genève ‘den Dr. Gregory Giuliani tarafından yapılacaktır.

Bu workshop’a ait duyuru için tıklayınız. Uzaktan Algılama ve ilgili disiplinlerde çalışanlara duyurulması için listenizde paylaşılması katılım için büyük katkı sağlayacaktır. Bu konudaki desteğinizi bekler, saygılarımı sunarım.

Y.Doç.Dr. Çiğdem GÖKSEL
Dekan Yardımcısı
İTÜ Öğrenci Dekanlığı
Tel : +902122857176
Faks : +902122856658
Web: http://www.akademi.itu.edu.tr/goksel

1 Temmuz 2011 Cuma

Yeni makaleme internetten ulaşabilirsiniz

Doktora çalışmamdan hazırladığımız İTÜ Dergisi/D Mühendislik Cilt:9, Sayı:6, 59-72 Aralık 2010'da yayınlanan  "SPOT-5 HRG 1A stereo görüntülerinin geometrik doğruluğunun uydu yörünge bilgilerini kullanan parametrik modelle incelenmesi" başlıklı makaleye http://itudergi.itu.edu.tr/index.php/itudergisi_d/article/download/1238/1046 adresinden ulaşabilirsiniz.

23 Haziran 2011 Perşembe

UZAL-CBS 2012 Düzenleme Kurulu Toplantısı

UZAL-CBS 2012'nin ilk Düzenleme Kurulu toplantısı İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirildi. Sempozyum eş-başkanı Prof. Dr. Derya MAKTAV'ın evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Bölümümüzden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TOPAN (Sempozyum eş-başkanı), Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ, Yrd. Doç. Dr. Umut Güneş SEFERCİK, Arş.Gör. Serkan KARAKIŞ, Uzm. Murat ORUÇ ve Arş. Gör. Deniz ARCA ile Sempozyumun önceki eş-başkanlarından Prof. Dr. Filiz SUNAR (İTÜ), Prof. Dr. Taşkın KAVZOĞLU (GYTE) ve Doç. Dr. Erkan BEŞDOK (Erciyes Üniversitesi) ile Arş. Gör. Kaan KALKAN (İTÜ), Cihan UYSAL (İTÜ) ve İrfan AKAR (İTÜ) katılmışlardır.

TÜBİTAK UZAY'dan RASAT

21 Haziran 2011 Salı

Konferans: Japonya ve Endonezya Depremleri ve Etkileri

21 Haziran 2011 tarihinde Üniversitemiz Yer Bilimleri Araştirma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen “Japonya ve Endonezya Depremleri ve Etkileri” konulu konferansa Tokai Üniversitesi Deniz-İnşaat Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Ömer AYDAN (Shizioka / Japonya) katılıyor.
Yer: Maden Mühendisliği Bölümü Seminer Salonu

Tarih: 21 Haziran 2011 Salı

Saat: 14:00

16 Haziran 2011 Perşembe

RASAT yolda

Devlet Planlama Teşkilatı tarafından sağlanan kaynakla, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT, fırlatılmak üzere Rusya'ya gönderildi. Devamı için tıklayınız.