http://web.beun.edu.tr/yerbilimleri/
25 Mart 2013 Pazartesi
22 Mart 2013 Cuma
500 yılın gizemi
2013 yılı, UNESCO tarafından Piri Reis günü olarak ilan edildi. Bu kapsamda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezinde bir sergi açılmış. Kaçırmayın bence.
Landsat-8'den ilk görüntüler
Landsat-8'den ilk görüntülere http://www.nasa.gov/mission_pages/landsat/news/first-images-feature.html?goback=.gde_3702_member_225098602 adresinden ulaşabilirsiniz.
18 Mart 2013 Pazartesi
Yeni Yayın İnternette
Yeni makalem internette: Yüksek Çözünürlüklü Uydu Görüntülerinin Koordinatlandırılmasında RFM Kullanımı, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, Cilt 6, Sayı 1, Ocak 2013: 81-86.
HUTEN Dergisinde yayınlanan UZAL-CBS 2013 özel sayısına ulaşmak için tıklayınız: http://www.hho.edu.tr/HutenDergi/2013OCAK/index.html
ISPRS2013-SSG Konferans Duyurusu
ISPRS2013-SSG
"Serving Society with Geoinformatics"
Farklı disiplinler tarafından yeryüzü hakkında elde edilen veri ve sistemlerin sinerjisi olan jeoinformasyon, gerçek dünya ile ölçüm yapılan (sanal) dünya arasındaki ilişkiyi sağlamaktadır. Günlük hayatımızın temel ihtiyaçlarının karşılanmasından, karar vericilere doğal kaynakların yönetilmesi, kaynak planlaması vb. gibi birçok önemli konuda ihtiyaç duyduğu desteği sağlayan jeoinfirmasyon konusunda uzman kişilerin sayılarının artması ve bu konuda bilgi paylaşımının önemi gün geçtikçe artmaktadır.
Bu bağlamda, 11-17 Kasım 2013 tarihleri arasında Antalya'da ISPRS TC II (Theory and Concepts of Spatial Information Science), ISPRS TC III (Photogrammetric Computer Vision and Image Analysis), ISPRS TC IV (Geospatial Databases and Location Based Services) ve ISPRS TC VII'nin (Thematic Processing, Modeling and Analysis of Remotely Sensed Data) ortak düzenlemekte olduğu ISPRS2013-SSG konferansında sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Konferansda "Laser Scanning (LS)", "Object Extraction for 3D City Models, Road Databases and Traffic Monitoring - Concepts, Algorithms and Evaluation (CMRT)" ve "Image Sequence Analysis (ISA)" başlıklara yönelik 3 farklı çalıştay da yer alacaktır.
http://www.isprs2013-ssg.org sayfasından konferans ve çalıştaylar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Başlıca konular:
- Mekânsal analizler ve mekânsal veri madenciliği
- Mekânsal sebeplendirme ve mekânsal karar destek sistemleri
- Mekânsal veri ve model kalitesi
- IR, SAR, IFSAR ve LİDAR görüntülerinin geometrik analizleri
- Otomatik obje ve öznitelik çıkartım teknikleri ve çoklu algılayıcı/ çözünürlük/ zamansal ve hiperspektral görüntü işleme yöntemleri
- Obje algılama, tanıma, tanımlama ve yeniden oluşturma
- Dünyadışı mekânsal veritabanları ve mekânsal bilgi sistemleri
- CBS bazlı değişim saptama, veri elde etme ve güncelleme amaçlı mekânsal bilgi sistemleri ve görüntü işleme entegrasyonu
- Dinamik mekânsal bilgi sistemleri, mekânsal veri revizyonu ve sürümleme
- Uzaktan algılamada fiziksel modelleme ve spektral imzalar
- Tematik veri analizi (sınıflandırma, değişim saptama vb.)
- Radar ve LİDAR veri isleme ve uygulamaları
14 Mart 2013 Perşembe
UZAL-CBS 2012 Özel Sayısı yayınlandı
Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisinde yayınlanan UZAL-CBS 2012 özel sayısına ulaşmak için tıklayınız: http://www.hho.edu.tr/HutenDergi/2013OCAK/index.html
13 Mart 2013 Çarşamba
Yüksek Çözünürlüklü Pleiades Görüntüleri Üniversitemiz Tarafından Değerlendirilecek
Fransız Uzay Ajansı (CNES), Fransa Milli
Coğrafya Enstitüsü (IGN) ve özel sektör kuruluşlarının ortak şirketi
olan Astrium-Geo şirketi, 16 Aralık 2011 ve 2 Aralık 2012′de uzaya
fırlattığı Pleiades 1A & 1B uydularına ait görüntülerin dünya
çağında değerlendirilmesi için Pleiades Users Group (Kullanıcı Grubu)
oluşturulması çağrısında bulunmuştu. Çağrıya ülkemizden 3, toplamda ise
180 proje başvurusu yapılmış ve bunlardan toplam 120′si kabul
edilmiştir. Ülkemizden kabul edilen tek proje ise benim sunduğum proje imiş. Tabi keşke diğer iki proje de kabul edilseydi Türkiye'den. Birbirimizin deneyimlerinden yararlanabilirdik böylece.
Bu yine de sevindirici bir gelişme. Zira bu sayede, uzun yıllardır konumsal uygulamalar açısından değerlendirdiğim uydu görüntülerine bir yenisi daha eklenmiş olacak. Benim doktora tezim de Pleiades'in abisi diyecebileceğimiz SPOT-5 görüntüleri üzerine idi. Bu amaçla GeoEtrim adını verdiğim Matlab ortamında bir değerlendirme paketi yazmıştım. Sonra farklı görüntüler için farklı matematik modelleri yine GeoEtrim kapsamında geliştirdim. Şimdi bunları Pleiades görüntülerine uyarlama olanağım da doğmuş oldu.
Bu yine de sevindirici bir gelişme. Zira bu sayede, uzun yıllardır konumsal uygulamalar açısından değerlendirdiğim uydu görüntülerine bir yenisi daha eklenmiş olacak. Benim doktora tezim de Pleiades'in abisi diyecebileceğimiz SPOT-5 görüntüleri üzerine idi. Bu amaçla GeoEtrim adını verdiğim Matlab ortamında bir değerlendirme paketi yazmıştım. Sonra farklı görüntüler için farklı matematik modelleri yine GeoEtrim kapsamında geliştirdim. Şimdi bunları Pleiades görüntülerine uyarlama olanağım da doğmuş oldu.
Uygulama, önemli bir test alanı olan Zonguldak il merkezinde gerçekleşecek.Proje sayesinde, Pleiades uydu görüntülerin farklı uygulamalara yönelik
kullanım potansiyeline yönelik ilk testler yapılacak ve 2013 yılı sonunda Fransa’da düzenlenecek olan
bilimsel etkinlikte dünya kamuoyu ile paylaşılacak. Her biri yaklaşık
9600€ değerindeki görüntüler bu kapsamda ücretsiz olarak edinilecek.
Ben de bu (güzel) gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedim.
Sağlıcakla kalın.
8 Mart 2013 Cuma
Serving Society with Geoinformatics
ISPRS Çalışma Grupları tarafından ortak olarak düzenlenecek olan "Serving Society with Geoinformatics" adlı etkinlik için tıklayınız: http://www.isprs2013-ssg.org
7 Mart 2013 Perşembe
3. JEOUZAL
III. ULUSAL JEOLOJİK UZAKTAN ALGILAMA SEMPOZYUMU hakkında ilan için tıklayınız: http://www.pau.edu.tr/jeouzal-3
Fotoğraf Yarışması
2009 yılındaki yarışmada birinci olduğum Türkiye Harita Bilimsel Teknik Kurultayı Fotoğraf Yarışması ayrıntıları için tıklayınız: http://www.hkmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=11081&tipi=10029&sube=0
4 Mart 2013 Pazartesi
Bartın Üniversitesindeydik.
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Müh. Bölümü öğretim üyesi arkadaşımız Yrd. Doç. Dr. Ayhan Ateşoğlu'nun girişimleriyle Orman Fakültesi Dekanlığınca düzenlenen Uzaktan Algılama: Dünü, Bugünü ve Geleceği adlı bilimsel bir etkinlik kapsamında 28 Şubat 2013'de Bartın Üniversitesindeydik. Zonguldak'tan 34 öğrencimiz de bize eşlik etti. Sunumları dinlemeye Rektör Yard. Prof. Dr. Azize Toper Kaygın, SKS Daire Başkanı Halil İbrahim Yıldız ve Düzce Üniversitesinden Arş. Gör. Remzi Eker, öğrencilerimiz, Bartın Üniversitesi Orman Müh., Çevre Müh. ve Peyzaj Mimarlığı öğrencileri katıldı.
Etkinlik sonrasında Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan bizleri makamında kabul etti. Sonra da döndük geldik. Güzel bir gündü. Ayhan'a emeği için, tüm öğrencilerimize ve hocalarımıza katıldıkları için teşekkür ederim. Umarım yararlı bir etkinlik olmuştur.
Umut Güneş Sefercik |
Mustafa Özendi |
Ben |
Ayhan Ateşoğlu |
Serkan Karakış |
Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan'ı ziyaret |
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)