17 Şubat 2017 Cuma

ASPCO Lisansüstü Bursları



Aşağıda TÜBİTAK Uzay'dan adlığım duyuruyu olduğu gibi paylaşıyorum.

Sayin İlgili,

Merkezi Çin Halk Cumhuriyeti-Pekin’de bulunan üyesi olduğumuz Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Organizasyonu (APSCO), Çin Hükümeti Burs Programı aracılığıyla 2017 yılı için yüksek lisans ve doktora bursları verecektir. APSCO ve Pekin’de bulunan Beihang Üniversitesi arasında yapılan anlaşma kapsamında 2017 yılı için Küresel Uydu Seyrüsefer Sistemi (GNSS), Mikro Uydu Teknolojileri ve Uzaktan Algılama & Coğrafi Bilgi Sistemleri (RS&GIS) konularında Yüksek Lisans Programı (MASTA) ve Uzay Teknolojileri Uygulamaları konusunda Doktora Programı (DOCSTA) açılmıştır. Burs duyurularına ait ilgili dokümanlara ve istenilen evraklara TÜBİTAK UZAY ve APSCO internet sitelerinden ulaşılabilir:



Her bir programa ait dokümanda saglanacak burs, destekler, kriterler ve ayrıntılı bilgilendirme yer almaktadır. Başvurular TÜBİTAK UZAY’a yapılacak olup önerilecek adaylar belirlenecektir. Adaylar arasındaki en son değerlendirmeyi APSCO ve Beihang Üniversitesi yapacaktır. Sağlanan burs ve desteklere ek olarak programa kabul edilen adayların Pekin’e gidiş-dönüş uçak bileti ücreti bir defaya mahsus olmak üzere APSCO tarafından karşılanmaktadır.

TÜBİTAK UZAY tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda MASTA'nın RS&GIS ve GNSS konularında her bir konu için ikişer aday bildirilecek, birer kişi programa kabul edilecektir. Mikro Uydu Teknolojileri konusunda ise TÜBİTAK UZAY tarafından üç aday bildirilecek ve yapılacak değerlendirme sonrasında programa iki kişi kabul edilecektir. DOCSTA programı için iki aday TÜBİTAK UZAY tarafından önerilecek olup bir kişi kabul edilecektir.

Başvurular ile ilgili tüm belgelerin 1 Mart 2017 tarihine kadar TÜBİTAK UZAY’a posta yoluyla ulaştırılması gerekmektedir. Yapılacak değerlendirme sonucunda programlara önerilen adayların belgeleri APSCO’ya TÜBİTAK UZAY tarafından iletilecektir.

APSCO burs duyurularının ilgili adaylara yönlendirilmesi ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini saygılarımla arz ederim.

Dünya'da kaç kıta var?

http://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/dunyada-7-degil-8-kita-bulunuyor,wjg5fi94tkeib55lPIgDCA/yqoD6zenQEW17pKOPmuTsw adresindeki habere göre ABD'li araştırmacılar Zealandia adında 8. bir kıtanın olduğunu iddia ediyorlar. Aslında Dünya'da kaç kıta olduğu tartışma konusu. Hatta kıtanın tanımı da belli değil. Ancak benim en çok kafamı kurcalayan Avrupa. Diğerlerinden çok farklı, Asya ile keskin bir jeolojik ayrımı yok. Mesela arasında bir deniz/okyanus yok. Ama nedense bir dönem sömürgecilikle tüm Dünyaya hükmeden Avrupa devletleri oturmuşlar, diğerlerinden farklı bir şekilde "biz de bir kıtayız" demişler. Kıta tanımına kültürü de katmışlar. Ancak kültürel olarak Asyanın doğusu Avrupa'ya ne kadar uzaksa, Ön Asya (Anadolu) ile de o kadar uzak.

Başka bir soru da şu: biz neden Arabistan yarımadasına ortadoğu diyoruz? Orası başkasına göre "orta". Zira ondan da ırak olan var, "Uzakdoğu" gibi. Biz neden yakındoğu demiyoruz? Bir düşünün bakalım.

Amaaaaaan, el neyle uğraşıgduru, ben neyle uğraşıyorum?! Hadi kalın sağlıcakla. İyi tatiller :)