18 Ekim 2018 Perşembe

Ara Güler'in ardından

Usta fotoğrafçı Ara Güler'i kaybettik. Allah rahmet eylesin, makamı cennet olsun. Ülkemizin Dünyaca ünlü önemli değerlerinden birisiydi kendisi. Hakkında öyle ahkam kesmeyeceğim. Zira ben de basından ve adına düzenlenen sitesindeki özgeçmişinden tanıyorum. O kadar! Ama Ara Güler'in yaptıklarından çıkaracaklarımız var. Onlara vurgu yapmak istiyorum.

Fotogrametri ve uzaktan algılama derslerinin başında hep görüntü kavramından, görsel algının ve görsel hafızanın gücünden bahsederim. Zira görüntü (siz fotoğraf veya resim de diyebilirsiniz, ama onlar da birer görüntüdür aslında) etkisi çok güçlü bir olay aslında. Biz bu tür derslerle görüntülerin işlenmesinden ve ondan konuma bağlı bilgi çıkarımında veya nesnelerin tanımlanmasında kullanılan yöntemleri ve uygulamaları konu ediniriz. Ama görüntü aslında insanlık tarihinin başından beri önemi giderek artan bir olgu. Mağara resimleri, heykeller, sfenksler, kabartmalar, resim, fotoğraf vs. hepsi görsel algıya ve hafızaya hitap eden etkisi çok güçlü birer olgu. Mesela ilk duyuşta aşk diye bir terim yok ama ilk görüşte aşk diye bir terim var. Tüketici elektroniğinde en büyük gelişmeler cep telefonunda ve televizyonda. Neden? Bize daha kaliteli ve geniş alanda görüntü sunabilmek için.

Görüntünün gücünü son derece ustaca kullanıyor Ara Güler, kendi yeteneğini de kullanarak. Bir zamanlar ben de bir Canon AE1 alıp fotoğraflar çekiyordum. Bu sayede etrafıma daha dikkatli bakıyor, aslında hayatı yakalıyordum akıp giden. Ve şu düşünce oluşmuştu bende: İki kişiye aynı fotoğraf makinasını verin, aynı manzarayı çeksinler. İkisi de farklı şeyleri fotoğraflar. Ara Güler sayfasında şöyle diyor: "Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır.
Tarihi zaptediyorsun. Bir makina ile tarihi durduruyorsun." Ve görüntü ile bize o anın tarihini, olaylarını, hayatlarını, yaşamı aktarıyor. Gazetecilikle başladığı iş yaşamını foto-muhabirlikle sürdürüyor. Güzel Ülkemizi fotoğraflarla tanıtıyor Dünya'ya. Ve sanırım (özgeçmişinden okuduğum kadarıyla) sadece fotoğrafçılığa odaklanıyor. Bir denklanşör sesinden çok öte onun yaptığı.

Sözün özü, görüntü güçlü bir olgudur ve hayatımızın vazgeçilmezidir. Ara Güler onun gücünü yeteneği ile birleştirip kullanmayı başarmış, Dünyaca ünlü bir değerimizdir ve Onun hatırası yaşatılmalıdır. Nasıl ki Ara Güler bir konuya odaklanmış ise, biz de hayatımızda bir konuda başarılı olmaya odaklanmalıyız. Elbette hayat tek bir şeyden ibaret değil. Zevklerimiz, uğraşılarımız olacak tabiiki. Ama manken-oyuncu-şarkıcı olmayı hedeflerseniz, hepsinden azıcık olursunuz. Yaşlandığınızda da sizi kimse hatırlamaz 😉

Güle güle Büyük Usta...

Başımız sağolsun.

25 Eylül 2018 Salı

VII. UZAL-CBS 2018'in Ardından


UZAL-CBS'nin (Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu) kuşkusuz benim ve pekçok insanın hayatında farklı bir yeri var. Bu yıl 16-18 Eylül 2018 tarihleri arasında Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi evsahipliğinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası işbirliğinde düzenlenen VII. UZAL-CBS 2018'e iki bildiri ile katıldım.

Bunlardan ilki, yüksek lisans öğrencim Yunus Emre Elkar ile birlikte geliştirdiğimiz GeoEtrim yazılımının C# sürümü ile ilgiliydi. "GeoEtrim 2018 C# Sürümü:  Görüntü Temelli Konum Bilgisi Üretimi için Yazılım Geliştirilmesi" başlıklı bu çalışmayı Yunus Emre sundu. İzleyemeyenler ve yeniden izlemek isteyenler için https://www.youtube.com/watch?v=s0QrMbhoDuw&t=810s adresinden veya altdaki ekrandan izleyebilirsiniz. Böylece Yunus Emre ile ilk bilimsel etkinliğimize katılmış olduk. Bildirilerin tam metinleri ise yayına hazır hale geldikten sonra sizlere sunacağız. Zira henüz Düzenleme Kurulu bu konudaki çalışmasını tamamlamadı.


Ben ise daha çok derleme bir çalışma sunmayı tercih ettim. Zira hem UZAL-CBS'de hem de farklı bilimsel etkinliklerde izlediğim bildirilerden, algılayıcı yöneltmesi konusunda yapılan çalışmaların pekçok eksik yönünün olduğunu gördüm. Dolayısıyla konuyu çepeçevre anlatan bir bildiri hazırlayıp etkinliğin son oturumunda sundum ki biraz uzunca bir konu olduğundan 22 dakikada anca bitirebildim. "Optik Görüntülerden Konum Bilgisi Elde Etmede Kullanılan Algılayıcı Yöneltme Yöntemleri" adını taşıyan bu bildiriyi  izleyemeyenler ve yeniden izlemek isteyenler için kaydettim Yunus Emre'nin yardımıyla. https://www.youtube.com/watch?v=R9iN0UUT8c8 adresinden veya aşağıdaki ekrandan izleyebilirsiniz. Bu bildirinin de tam metnini yakında siteme koyunca haber veririm.


Bu yılki davetli konuşmacı, Ohio State Üniversitesi İnşaat, Çevre ve Jeodezi Mühendisliği Bölümü ile Bilgisayar Bilimler ve Mühendisliği Bölümünden öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Yılmaz idi. "Autonomous Navigation on Planets: Motion Mining in State Scale Maps" konulu bir sunum gerçekleştirdi ve sonuna dek etkinliğe katıldı. Ben de bu başarılı biliminsanı ile yakından tanışma olanağı buldum.

Prof. Dr. Alper Yılmaz sunumunu gerçekleştiriyor.

Doç. Dr. Uğur Avdan (VII. UZAL-CBS 2018 Eşbaşkanı, sağda), Prof. Dr. Alper Yılmaz'a (solda) hediyesini sunarken.
Bu yıl, UZAL-CBS Sempozyumunu 2006 yılında başlatan ve günümüze dek başarıyla sürmesini sağlayan Prof. Dr. Derya Maktav Hocaya, yarattığı UZAL-CBS ailesi olarak bir süpriz yapıldı ve emekliliği dolayısıyla gala yemeğinde Derya Hocanın hayatını biraz da mizhi bir dille ele alan bir video gösterildi. Elbette bundan sadece birkaç kişinin haberi vardı ve sanırım hem kendisinin hem de tanık olanların hayatında güzel bir anı olarak kaldı. Derya Hoca kısa bir teşekkür konuşması yaptı o mütevazi, sıcak ve güldüren tavrı ile. Uğur Hoca da kendisi için özel olarak lüle taşından hazırlanan hediyeleri sundu.

Derya Hoca ve eşi Mine Hanım videoyu izlerken.
UZAL-CBS, pekçok dostla buluşmak için güzel bir ortam. Bölümümüzde doktorasını tamamlayarak Çukurova Üniversitesine geçen Dr. Aliihsan Şekertekin ile de görüşmüş olduk. Ama maalesef sunumunu izleyemedim.

Soldan: Ben, Aliihsan, Yunus Emre
Bu sene sevindiğim bir gelişme oldu ve çok başarılı çalışmalara imza atan Doç. Dr. Ali Özgün Ok ve eşi Doç. Dr. Aslı Özdarıcı Ok, "Dijital Yüzey Modelinden Turunçgil Meyve Ağaçlarının Tespiti, Çıkarımı ve Kümelenmesi: Bütünleşik Bir Yaklaşım" adlı çalışmaları ile en iyi sözlü bildiri ödülünü aldılar. Gönülden kutluyor ve başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

Doç. Dr. Uğur Avdan (solda), Doç. Dr. Ali Özgün Ok'a birincilik ödülünü verirken.

Derya Hocanın ve Uğur Hocanın kapanış konuşmalarının ardından VIII. UZAL-CBS 2020 etkinliğini düzenleyecek kurum ilan edildi. 2020 yılında UZAL-CBS, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından Ankara'da gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. Derya Maktav (Kapanış)
Doç. Dr. Uğur Avdan (Kapanış)

Dr. Hüseyin Bayraktar, VIII. UZAL-CBS 2020 davet konuşmasını Belçika'dan gerçekleştirdi.
Böylesi büyük bir etkinliğin üstesinden başarıyla gelen ve bizleri Eskişehir'de ağırlayan başta Doç. Dr. Uğur Avdan Hocam olmak üzere Düzenleme Kurulu üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
UZAL-CBS Düzenleme Kurulu
UZAL-CBS Yürütme Kurulu (Erkan ve Süha Hocalar yok sadece) olarak tüm katılımcıları selamlarken ve 2020'de görüşmek üzere derken...
VII. UZAL-CBS 2018 Toplu Fotoğrafı
Sözün özü, yine çok güzel bir UZAL-CBS etkinliğini sona erdi. 2020'de Ankara'da görüşmek üzere...

5 Ocak 2018 Cuma

Post-doc position in University of Seoul, Korea



I have received an email from Prof. Jung as following:
 
The Lab of LARS, University of Seoul is looking for a postdoc who is working on geohazard mapping using optic, Thermal and SAR images. A successful candidate is expected to conduct machine learning application for geohazards including flood, earthquake, volcano and oil-spill using airborne and satellite images. And also experience with deep learning is preferred.

The position is one year, and usually renewable for the second year.Those who are interested in this position need to submit:

1) CV
2) Publication list
3) Research statement
4) Contact information of three references to Prof. Hyung-Sup Jung by email (hsjung@uos.ac.kr).