31 Aralık 2010 Cuma
Haberita
19 Aralık 2010 Pazar
17 Aralık 2010 Cuma
Cevat Paşa'dan Sergi
22 Kasım 2010 Pazartesi
Layar: Güzel bir geomatik uygulaması
Mesleki eğitimime başladığım 13 sene öncesini düşünüyorum da... Galiba bu tür uygulamalarla geomatiğin (haritacılığın) değer artık daha iyi anlaşılıyor. Sevindirici değil mi?! :)
18 Kasım 2010 Perşembe
Harita yapmak ciddi bir iştir!
Velhasıl harita yapmak da, haritayı doğru kullanmak da ciddi bir iştir. Önemli maddi ve prestij kaybına neden olabilir.
25 Ekim 2010 Pazartesi
15 Ekim 2010 Cuma
UZAL&CBS Zonguldak'ta...
Geçen etkinlikte Prof.Dr. Derya MAKTAV ile GEOSPOT: Doğrusal Dizi Uydu Görüntülerinin Uydu Yörünge Parametreleri İle Demet Dengelenmesi adlı bir çalışmayı sunmayı planlamış, ancak bebeğimizin doğumu nedeniyle etkinliğe katılamamıştım. Sunumu Derya Hoca yapacaktı, ancak o da rahatsızlanınca sunumu, konuya doktora tezi izleme jürimde olması nedeniyle aşina olan Prof.Dr. Filiz SUNAR yapmış. 2012'deki etkinliğe davet ve Bölüm tanıtımı sunumunu ise Arş.Gör.Dr. Umut Güneş SEFERCİK yaptı.
2012'de Zonguldak'ta buluşmak üzere...
2 Ekim 2010 Cumartesi
YLSY
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü açılmış. 2010-2011 eğitim öğretim yılında öğrenci almayacak olan Bölümün akademik kadrosu
Araş. Gör. Pınar BACAKSIZ
Araş. Gör. Bahadır ÇELİK
Araş. Gör. Zafer Bahadır AKSOY
Araş. Gör. Ceren AVCI
Araş. Gör. Özge GİLİK
Araş. Gör. Sercan BÜLBÜL
Araş. Gör. Selma ZENGİN'den oluşan Bölüme başarılar diliyorum.
29 Eylül 2010 Çarşamba
UZAL&CBS 2010 Teknik Programı Açıklandı
GEOSPOT: Doğrusal Dizi Uydu Görüntülerinin Uydu Yörünge Parametreleri İle Demet Dengelenmesi (Prof.Dr. Derya MAKTAV ile) adında bir bildirimin de yer aldığı UZAL&CBS 2010 Teknik Programı için tıklayınız.
21 Eylül 2010 Salı
Gİ4DM-2011
------------------------
Tel: +90 212 285 3810
15 Eylül 2010 Çarşamba
Ziyaretçi Haritası: ClustrMap
Bir internet sitesine nerelerden ne kadar giriş yapıldığını gösteren bir uygulama ClustrMap. Beğeniyorum, kullanıyorum, sizleri de harita tabanlı bu uygulamadan haberdar ediyorum. Üstelik ücretsiz.
5 Eylül 2010 Pazar
4 Eylül 2010 Cumartesi
Prof. Dowman da şikayetçi...
1 Eylül 2010 Çarşamba
TÜBİTAK&ESA Doktora Sonrası Araştırma Bursu
30 Ağustos 2010 Pazartesi
RAST Yeniden
28 Ağustos 2010 Cumartesi
İş Olanakları
İş olanakları hakkında bilgi almak için lütfen ilan adına tıklayınız.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı sözleşmeli harita müh. alım ilanı (24 kişi)
Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Görevlisi Alım İlanı
Gazi Osman Paşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Alım İlanı
Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Görevlisi Alım İlanı
Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Alım İlanı
27 Ağustos 2010 Cuma
Rize'de Heyelan
Yaşanan bu olay ne ilk, ne de son! En hafif yağmurda derelerimiz taşıverir, insanlarımız ölüverir. Bu kadar basittir herşey. Biraz su, sonra gözyaşı. Oysa çözüm de basittir. Biraz istatistik, biraz da mühendislik. Ama akıllanmayız, ne doğru düzgün istatistik tutar, ne mühendislik çözümlerine kulak asarız. Yöneticilerimiz pek bir önemserler mühendislik çözümlerini. O nedenle Türkiye'de kaldırımlar en az 30 cm yüksekliğindedir, elin "gavuru"nda 5 cm bile değilken... Bu fark neden acaba diye düşünür mü "gavur" elleri gezen yöneticilerimiz.
Rize valisi açıklama yapıyor: Mühendislik çözümlerini önemsemedik ve akıllanmadık! diye. Doğru diyor. Dilerim tüm yöneticilerimiz artık bu bilinçle hareket eder ve bu tür olayları artık yaşamayız.
26 Ağustos 2010 Perşembe
Gazi Osman Paşa Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü
25 Ağustos 2010 Çarşamba
3 Ağustos 2010 Salı
DigitalGlobe'dan Proje Yarışması
----------------------
Değerli Liste üyelerimiz,
Dünyanın ilk yüksek çözünürlüklü 8 spektral bandlı WorlWiew-2 uydusu sahibi DigitalGlobe, ilk defa yüksek çözünürlüklü bir uyduda yer alan Coastal Blue (400-450nm), Yellow (585-625nm), RedEdge (705-745nm) ve NIR-2 (860-1040nm) bantlarınn farklı uygulamalarını içerecek araştırma projesi yarışması başlatmıştır. Projeleri başarılı bulunan yarışmacılara, para ve projeleri için ücretsiz veri temini gibi ödüller verilecektir. Son başvuru tarihi 31 Ağustos’tur.
Detayları ve başvuru için gereken bilgileri http://dgl.us.neolane.net/r/?id=h1fc4ab,a392b1,a40aef&p1=10719921 linkinden ve aşağıdaki duyuru sayfasından alabilirsiniz.
Başarılar,
A. Yücel ERBAY
Direktör
NiK Sistem
31 Temmuz 2010 Cumartesi
Geomatik Dünyasına Yeni Bir Blok
26 Temmuz 2010 Pazartesi
20 Temmuz 2010 Salı
Hindistan'dan Bir Uydu Daha: CARTOSAT-2B
Hindistan, uzaktan algılamada hatırı sayılır bir yere sahip. 1980'lerden beri kendi uydularına sahipler. CARTOSAT-2B 17. uydusu. Yüksek lisans tezimde Hindistan'ın IRS-1C uydusuna ait pankromatik görüntüsünü kullanmıştım. Bu uydu, Fransızların SPOT uyduları ile aynı görüntüleme geometrisine sahipken, Fransızlar Hindistanlılardan ancak 5 sene sonra IRS-1C'nin geometrik çözünürlüğüne ulaşmışlardı. Gerçi yaptığımız araştırmalar SPOT'un daha kaliteli olduğunu ortaya koysa da arada yine de 5 senelik önemli bir süre var.
CARTOSAT-2B hakkında ISRO'nun basın açıklaması için tıklayınız.
27 Haziran 2010 Pazar
TanDEM-X Radar uydusu fırlatıldı.
Almanya, 2007 yılında TerraSAR-X ile radar-uzaktan algılamaya önemli bir katkıda bulundu. Ve bu konudaki önemli yerini 21.06.2010 tarihinde TanDEM-X Radar uydusunu Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssünden fırlatarak sürdürmekte. Astrium (Almanya) tarafından tasarlanan ve üretilen uydudan ilk sinyal ise Antartika'daki Troll yer istasyonundan alındı.
Fotoğraf: www.gim-international.com
TanDEM-X, ikizi TerraSAR-X ikizi ile birlikte yerden 514 km yüksekte, birbiri ardına hareket ederek yeryüzünün 2 m ve daha yüksek doğrulukta sayısal yükseklik modelini üretecek.
Alman Uzay Ajansı (DLR), 165 milyon euroya mal olan uyduya 125 milyon euro ödenek ayırmış. Infoterra şirketi ise verilerin dağıtılmasından sorumlu.
Kaynak: GIM International
İstanbul'un Afetlerden Zarar Görebilirliği Sempozyumu
Ülkemiz tarih boyunca pekçok afet yaşamış bir coğrafyaya sahip. Ancak 17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce depremleri büyük can ve mal kayıplarının yaşandığı iki önemli doğal afetti. Bu depremler sonrasında yerel ve merkezi yönetimler çatısı altında kurumlar kurulmaya ve yasalarda değişiklikler yapılmaya başlandı; üniversite ve araştırma kurumlarının konuya ilgilerinde de büyük bir artış oldu. Halen uygulamalardaki aksaklıklar ve kurumlar arası yetki ve işbirliği karmaşası nedeniyle afetlere karşı alınan önlemler istenen düzeyde değil. Burada sade vatandaşdan devletin zirvesindekilere kadar herkese büyük bir sorumluluk düşüyor.
Sadece depremlerle değil, en küçük bir yağışta bile can kayıplarının olması da söz konusu günümüzde. Daha dün Kocaeli'nde bir çiftin arabasının sel sularına kapıldığını ve iki kişinin yaşamını yitirdiğini öğreniyoruz. Ne üzücü?
Afetlerle mücadelede geomatik uygulamaların kaçınılmaz ve büyük bir önemi var. Çünkü afetlerle mücadelede konum bilgisine ihtiyaç bulunuyor. Bu nedenle günümüzde GPS ve görüntüleme yöntemleri (havadan ve yerden optik, lazer ve radar görüntüler) ve bunların CBS ortamında birleştirilmesi ile afet izleme ve önleme konusunda çalışmalar ve araştırmalar yapılıyor. Bu konuda çeşitli laboratuvarlar kuruluyor ve araştırma projeleri gerçekleştiriliyor. Bölümümüzde kurulan Afet İzleme Laboratuvar da bunların arasında.
Bu sempozyuma geomatik konusunda araştırma ve çalışma yapanların da değerli katkılar vereceği ümidiyle sempozyumun başarılı olmasını diliyorum.
12 Haziran 2010 Cumartesi
TUJK 2010
6 Haziran 2010 Pazar
9. Yaz Eğitim Kampı
23 Mayıs 2010 Pazar
Bilgi Sistemleri ve Kazaları Önleme ve Zamanında Müdahale
Bu üzücü olayı haberlerden takip ederken aklıma CBS (Coğrafi bilgi Sistemleri) konusu geldi. Maden ocaklarındaki faaliyetlerin her yönüyle takip edilmesinde ve elde edilen verilerin değerlendirilmesinde CBS etkin rol oynayabilir. Bu konuda TTK (Türkiye Taşkömürü Kurumu) bir proje yürütmekte. Ve ümit ediyorum ki en kısa zamanda tam anlamıyla işlerlik kazanacak ve bu ve benzeri üzücü olayların önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır. Zaten teknoloji ve bilim insan yararı için kullanıldıkça anlamlı değil mi?
19 Mayıs 2010 Çarşamba
HİG 2010
24 Mart 2010 Çarşamba
22 Mart 2010 Pazartesi
IGSM 2010 Zagrep Hırvatistan
19 Mart 2010 Cuma
Cevat Paşa'nın Üniversitemizi ve Bölümümüzü Ziyareti ve Konferansları
Öğleden sonraki Konferansta ise "Taşkömür Havzasında Dilaver Paşa Nizamnamesi ve Öncesinde Yapılan Çalışmalar" konulu konferansını verdi. Zonguldak ve civarındaki taşkömürü havzasındaki maden işletmeciliği ve ilgili işlerdeki çalışma esaslarını, işçilerin kaç saat çalışacaklarından yiyeceklerinin kalitesinin ne olması gerektiğine, işverenin işçisinin psikolojisini bilerek onun herşeyinden sorumlu olacağından ne sıklıkla sağlık kontrolü olması gerektiğine kadar günümüzde dahi ayrıntılandırılmayan çalışma esaslarını dikkate alan Dilaver Paşa Nizamnamesinden; bu yöreye ait haritalardan ve bunların hikayelerinden bahsetti.Konferans sonunda Rektörümüz Üniversitemizin armağanlarını hediye etti. Cevat Paşa da tarihi haritaların tıpkıbasımlarından Rektörümüz Prof.Dr. Bektaş AÇIKGÖZ'e ve Karadeniz Bölge Komutanı Tümamiral Doğan BOZKURT'a hediye etti.
Cevat Paşa, sadece konferanslarındaki bilgileri vermekle kalmadı bize. Mesleklerini ve ülkesini, insanını seven insanların yaşı ne olursa olsun, aydınlanma adına, bilinçlenme adına, bilim adına çalışması, bunları insanlara aktararak onların da bilinçlenmesi gerektiğini, ülkemizi ve insanlarını severek onlar için çalışmamız gerektiğini kanıtladı aslında. Yaşıya karşıt enerjisi ile örnek oldu. Zonguldak'a bu ikinci ziyaretinin son ziyareti olmamasını dileyerek bu değerli olaya şahitlik yapmaktan mutluluk ve onur duyuyorum. Emeğinize, yüreğinize ve ağzınıza sağlık Paşam...
16 Mart 2010 Salı
GeoInformatics'e vepten ulaşın.
15 Mart 2010 Pazartesi
Maden Topografyası Müzesi
Geçtiğimiz haziran ayında, Sn. Tuna ARATOĞLU'nun danışmanlığında Müze için bir katalog da yayınlandı. Kataloğa vepten ulaşılabilir. Müze, sevgili Fatih UÇAR'ın, Hüseyin YILMAZ'ın, öğrencilerimiz Mehmet Akif ERDOĞAN ve Erman BENGİN'in çabalarıyla yeniden düzenlendi. Bölümümüzde iki konferans verecek olan Sn. Tümgeneral Cevat ÜLKEKUL'un da yarın (16 Mart) ziyaret edeceği bu mekanı sizlerin de ziyaret etmesini dileriz.
InterGeo East - 19-21 Mayıs 2010 - İstanbul
14 Mart 2010 Pazar
ESA'dan Yaz Okulu
ESA Earth Observation Summer School on "Earth System Monitoring & Modelling" (2-13 Aug 2010, Frascati, Italy)On the occasion of the 5th EO Summer School on “Earth System Monitoring & Modelling”, the "European Space Agency" (ESA) would liketo invite young researchers to join leading experts in Earth Observation, Modelling and Data Assimilation for keynote lectures,hands-on computing practical and poster sessions. The EO Summer School will be held in ESRIN (Frascati, near Rome), 2-13 Aug 2010.More information can be found on http://envisat.esa.int/envschool/.Applications should be made on-line no later than 15 March 2010. All enquiries should be addressed to envschool@esa.int
Kind regards,The EO Summer School Organising team
12 Mart 2010 Cuma
Zonguldak Google Earth'de daha güncel ve daha net
Google Earth'deki görüntülerin ham olmadığı, yani koordinatlandırma, mozaikleme ve görüntü zenginleştirme gibi işlemlere maruz kaldığını düşünürsek çözünürlük biraz daha kötü olabilir. Ama yine de etkileyici derecede güzel. Binaların pencerelerini dahi seçmek olası.
Gelelim konum bilgisi konusuna. Google Earth'deki görüntüler yaklaşık olarak koordinatlandırıldıklarından üzerinden alınan konum bilgisi de yaklaşıktır. Daha doğru ve daha duyarlı konum bilgileri için ise arazi çalışmasına ve bazı işlemlere gereksinim vardır. Onu da sonra anlatırım artık :)
10 Mart 2010 Çarşamba
Türkiye'nin ilk "Geomatik Kulübü"
9 Mart 2010 Salı
Adem KURTİPEK'in nezaketi :)
2007 yılında Bölümümüz evsahipliğinde ve HKMO'nun genel koordinatörlüğünde gerçekleştirilen GHG etkinliğinde http://www.gencharitaci.net/ sitesini tanıtmıştı Adem. Onun sitesi kanımca bu konuda en iyi sitelerin başında. İnternetin nimetlerini meslektaşlarımıza kazandıran öncü bir uygulama. Adem, yine bizim evsahipliğini yaptığımız HİG 2009'a da katıldı ve deneyimlerini ve görüşlerini bizlerle paylaştı. Burada daha yakından tanıma olanağı buldum kendisini. Neyse, uzatmayalım. Adem'e, sitesinde bloğu tanıttığı için çok teşekkür ederim.
Soldan: Adem KURTİPEK, ben, Mete Ercan PAKDİL