Dünya CBS Günü bugün başlıyor.
24 Kasım 2016 Perşembe
11 Kasım 2016 Cuma
Pléiades Projesi Sunumu
Sevgili Dostlar,
Küçük bir ilana başvurmamızla başlayan Pléiades macerası, toplam üç proje ile bu yıl büyük oranda tamamlanmış oldu. Bu projelerden farklı konularda elde edilen bildiriler çeşitli toplantılarda sunuldu ve çeşitli makaleler yayınlandı. Bu yıl Prag'da gerçekleştirilen 23. ISPRS Kongresinde uluslararası camia ile, Adana'da gerçekleştirilen VI. UZAL-CBS 2016'da da ulusal camia ile sonuçlarımızı paylaştık.
ISPRS'de video kaydı yapamamıştık. Ancak UZAL-CBS'de Ali Cam'ın yardımıyla bunu gerçekleştirdik. İngilizce altyazıyı Mustafa Özendi kontrol etti, Yunus Emre Elkar da videoya ekledi. Ali Cam ise son halini verdi. Bu kardeşlerimin yardımıyla videoyu da sizlerin dikkatine sunmuş olduk.
Bildiri tam metni: Pléiades
Projesi: Pléiades-1A Pankromatik ve Çok Bantlı Görüntülerinin Konum
Doğruluğunun, Görüntü Kalitesinin, Pan-Keskinleştirme Başarımının ve
Sayısal Yükseklik Modeli Kalitesinin Belirlenmesi, Hüseyin Topan,
Ali Cam, Mustafa Özendi, Murat Oruç, Talha Taşkanat, VI. Uzaktan
Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (VI. UZAL-CBS 2016), pp.
712-722, 5-7 October 2016, Adana.
Haydi iyi seyirler... Yararlı olması dileklerimle...
6 Kasım 2016 Pazar
Yeni bildirilerimiz internette
UZAL-CBS 2016 ve 3. Uluslararası GeoAdvances Çalıştaylarında sunduğumuz bildirilerimizin tam metinlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz. Okuyuverin gari :)
- Rasat ve Göktürk-2 Görüntülerinden Pan-Keskinleştirilmiş Görüntü Üretimi ve Kalite Değerlendirmesi, Mustafa Özendi, Hüseyin Topan, Ali Cam, Çağlar Bayık, VI. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (VI. UZAL-CBS 2016), pp. 447-453, 5-7 October 2016, Adana.
- Uzaktan Algılama Görüntülerinden Konuma Bağlı Bilgi Üretimi Araştırmalarında Zonguldak Test Alanının Önemi, Çağlar Bayık, Hüseyin Topan, Mustafa Özendi, Murat Oruç, Ali Cam, Saygın Abdikan, VI. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (VI. UZAL-CBS 2016), pp. 956-966, 5-7 October 2016, Adana.
- Pléiades Projesi: Pléiades-1A Pankromatik ve Çok Bantlı Görüntülerinin Konum Doğruluğunun, Görüntü Kalitesinin, Pan-Keskinleştirme Başarımının ve Sayısal Yükseklik Modeli Kalitesinin Belirlenmesi, Hüseyin Topan, Ali Cam, Mustafa Özendi, Murat Oruç, Talha Taşkanat, VI. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (VI. UZAL-CBS 2016), 5-7 October 2016, Adana.
- Rasat Görüntülerinin Geometrik ve Radyometrik Değerlendirilmesi, Ali Cam, Hüseyin Topan, Murat Oruç, Mustafa Teke, VI. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (VI. UZAL-CBS 2016), pp. 761-766, 5-7 October 2016, Adana.
- Göktürk-2 Görüntülerinin Geometrik ve Radyometrik Açıdan Değerlendirilmesi, Hüseyin Topan, Ali Cam, Murat Oruç, Mustafa Teke, VI. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (VI. UZAL-CBS 2016), pp. 804-809, 5-7 October 2016, Adana.
- Pleaidas 1A Pankromatik Görüntüsünün Bilgi İçeriğinin Belirlenmesi ve Kentsel Değişim Belirlemede Kullanımı: Zonguldak Fener Bölgesi Örneği, Oya Burcu Bakioğlu, Hüseyin Topan, Murat Oruç, Mustafa Özendi, Çağlar Bayık, VI. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (VI. UZAL-CBS 2016), pp. 551-557, 5-7 October 2016, Adana.
- Pan-sparpening Quality Investigation of Turkish In-operation Remote Sensing Satellites: Applications with RASAT and GÖKTÜRK-2 Images, Mustafa Ozendi, Hüseyin Topan, Ali Cam, and Çağlar Bayık, International Archieves of Photogrammetry, Remote Sensing and Spatial Information Sciences, XLII-2-W1, pp. 131-135, DOI:10.5194/isprs-archives-XLII-2-W1-131-2016, 3rd International GeoAdvances Workshop, 16-17 October 2016, Istanbul.
Dünya CBS Günü 2016
2 Kasım 2016 Çarşamba
Konumsal Bilişim Günleri: Hayalden Gerçeğe
Konumsal bilişim, biz farkında olmadan hemen hemen hergün kullandığımız bir olgu aslında. Cebimizdeki navigasyondan tutun da düşman çatlatmaya birebir yer bildirimlerine kadar hemen hemen hergün kullanıyoruz konuma bağlı bilgiyi.
2005 yılında İstanbul'daki ISPRS Yaz Okulunda ders anlatanlardan birisi küçük bir donanım çıkarıp bunun cep telefonuna takılabilir bir GPS alıcısı olduğundan bahsetmişti. Şimdi GPS (veya yeni adıyla GNSS) akıllı ceplerin veya arabaların vazgeçilmez bir parçası. Günümüzde artık pekçok bilgi konum bilgisi ile birlikte sunuluyor. İster seyahatinizi planlayın, ister ev alın veya kiralayın, isterseniz yemek yiyecek biryerler arayın. Sokak görünümüne kadar pekçok bilgiye konumu ile birlikte ulaşabiliyorsunuz.
Bu bilişim türünün çok çeşitli bileşenleri var aslında. Donanım, yazılım, sunum, saklama, dönüştürme vs... Bunların hepsinin peşisıra ele alınacağı bir süreç başlatmak istiyorduk yıllardan beri.
Bölümümüzde Doç. Dr. Gürcan Büyüksalih ve Dr.-Ing. Karsten Jacobsen'in 2000'lerin başından 2006 yılı sonuna dek aralıksız sürdürdükleri, TÜBİTAK&Jülich Projesini de içine alan akademik çalışmalar ve ziyaretler çok güzel bir araştırma atmosferi yaratmıştı bizler için. Ayrıca 2005 ve 2006 yılında Uzaydan Harita Yapımı Kursları ile camianın bilimsel gelişimine de katkı sağlanmıştı. Gürcan Hocanın Bölümümüzden ayrılması ile, her yıl birkaç kez Bölümümüzü ziyaret eden Karsten Hocanın ziyaretleri de sonlanmış oldu. Elbette biz her ikisi ile görüşmeye devam ettik ve Karsten Hoca ile çalışmalarımız, farklı vesilelerle devam eden Almanya ziyaretleri ile sürdü. Hatta 114Y380 nolu projemize destek de verdi. Bu ziyaretlerin sonuncusunda hem Hocayı hem de alanında özgün bilimsel çalışmaları olan biliminsanlarını Zonguldak'ta camiamızla buluşturmak, hem de deneyimlerini aktarabilecekleri bir etkinlik düzenlemek için görüşmelerde bulunduk. Konumsal Bilişim Günleri adını verdiğimiz yeni bir etkinlik serisi ile işe başladık ve bu ilk etkinliğinin konusunu da Görüntü ve Nokta Bulutundan Konuma Bağlı Bilgi Üretimi olarak belirledik ve TÜBİTAK'ın BİDEB 2229 Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programından mali destek aldık.
Kurs hazırlıklarından bir kare. |
Karsten Hoca ders anlatırken. |
Çetin Hoca ders anlatırken. |
Nusret Hoca ders anlatırken. |
Saygın Hoca ders anlatırken. |
Ali Özgün Hoca ders anlatırken. |
Ali Özgün Hocaya plaketini Karsten Hoca verdi. |
I. Konumsal Bilişim Günleri Hatırası |
Ders arası. |
İlk gün akşam yemeği. |
Son akşam yemeği. |
Ders arası koyu sohbet :) |
Dilerim konumsal bilişime önemli katkı yapan bu konularda bir nebze de olsa katılımcılara ışık tutabilmiş ve farklı bir bakış açısı verebilmişizdir. Etkinlik ile ilgili tüm bilgilere http://konumsalbilisim.beun.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Şimdi bize biraz müsade. Bir dahaki etkinlikte görüşmek üzere...
Sağlıcakla kalın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)