2 Kasım 2016 Çarşamba

Konumsal Bilişim Günleri: Hayalden Gerçeğe

Sevgili Dostlar,

Konumsal bilişim, biz farkında olmadan hemen hemen hergün kullandığımız bir olgu aslında. Cebimizdeki navigasyondan tutun da düşman çatlatmaya birebir yer bildirimlerine kadar hemen hemen hergün kullanıyoruz konuma bağlı bilgiyi.

2005 yılında İstanbul'daki ISPRS Yaz Okulunda ders anlatanlardan birisi küçük bir donanım çıkarıp bunun cep telefonuna takılabilir bir GPS alıcısı olduğundan bahsetmişti. Şimdi GPS (veya yeni adıyla GNSS) akıllı ceplerin veya arabaların vazgeçilmez bir parçası. Günümüzde artık pekçok bilgi konum bilgisi ile birlikte sunuluyor. İster seyahatinizi planlayın, ister ev alın veya kiralayın, isterseniz yemek yiyecek biryerler arayın. Sokak görünümüne kadar pekçok bilgiye konumu ile birlikte ulaşabiliyorsunuz.

Bu bilişim türünün çok çeşitli bileşenleri var aslında. Donanım, yazılım, sunum, saklama, dönüştürme vs... Bunların hepsinin peşisıra ele alınacağı bir süreç başlatmak istiyorduk yıllardan beri.

Bölümümüzde Doç. Dr. Gürcan Büyüksalih ve Dr.-Ing. Karsten Jacobsen'in 2000'lerin başından 2006 yılı sonuna dek aralıksız sürdürdükleri, TÜBİTAK&Jülich Projesini de içine alan akademik çalışmalar ve ziyaretler çok güzel bir araştırma atmosferi yaratmıştı bizler için. Ayrıca 2005 ve 2006 yılında Uzaydan Harita Yapımı Kursları ile camianın bilimsel gelişimine de katkı sağlanmıştı. Gürcan Hocanın Bölümümüzden ayrılması ile, her yıl birkaç kez Bölümümüzü ziyaret eden Karsten Hocanın ziyaretleri de sonlanmış oldu. Elbette biz her ikisi ile görüşmeye devam ettik ve Karsten Hoca ile çalışmalarımız, farklı vesilelerle devam eden Almanya ziyaretleri ile sürdü. Hatta 114Y380 nolu projemize destek de verdi. Bu ziyaretlerin sonuncusunda hem Hocayı hem de alanında özgün bilimsel çalışmaları olan biliminsanlarını Zonguldak'ta camiamızla buluşturmak, hem de deneyimlerini aktarabilecekleri bir etkinlik düzenlemek için görüşmelerde bulunduk. Konumsal Bilişim Günleri adını verdiğimiz yeni bir etkinlik serisi ile işe başladık ve bu ilk etkinliğinin konusunu da Görüntü ve Nokta Bulutundan Konuma Bağlı Bilgi Üretimi olarak belirledik ve TÜBİTAK'ın BİDEB 2229 Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programından mali destek aldık.

Kurs hazırlıklarından bir kare.






Düzenleme Kurulu (Ali Özgün Hoca henüz aramızda değildi)
Amacımız, konumsal bilişime büyük oranda veri sağlayan uzaktan algılama, fotogrametri ve lazer tarama sistemlerini konumsal bilgi üretme açısında çepeçevre ele almaktı. Bu nedenle, 25-28 Ekim 2016 tarihleri arasında süren kursun ilk günü konumsal bilişime ve sistemleri tanımaya, ikinci gününü konum doğruluğu, ortogörüntü üretimi ve nesne çıkarımına, üçüncü gününü sayısal yüzey/yükseklik modellerine, dördüncü gününü ise uzaktan kumandalı hava araçlarına ve yersel lazer taramaya ayırdık. Konuların çoğunu Karsten Hoca anlattı. Ancak kuramsal ve uygulamalı çalışmaları ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğretim üyesi değerli arkadaşım Doç. Dr. Ali Özgün Ok ve Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi değerli arkadaşım Yrd. Doç. Dr. Nusret Demir yanısıra Bölümümüz öğretim üyesi Doç. Dr. Çetin Mekik ve Yrd. Doç. Dr. Saygın Abdikan kendi uzmanlık alanlarında çok değerli çalışmalarını sundular. Ben de çalışmalarımızdan örnekler vererek iki ders anlattım.

Karsten Hoca ders anlatırken.

Çetin Hoca ders anlatırken.
Nusret Hoca ders anlatırken.
Saygın Hoca ders anlatırken.
Ali Özgün Hoca ders anlatırken.

Ali Özgün Hocaya plaketini Karsten Hoca verdi.


I. Konumsal Bilişim Günleri Hatırası
Kursa katılacakları seçerken, olabildiğince tarafsız olmak için bir puanlama sistemi kullandık ve başvuranların aldıkları puanları etkinlik sitesinden açıkladık. Ayrıca kurs sonunda bir anket yaparak gerek ders verenleri gerekse etkinliği değerlendirmelerini istedik ve gelecek yıllarda yapılacak olan etkinlikler için görüşleri aldık. Bu anket sonuçlarını henüz değerlendirecek vaktimiz olmadı. Ama sözlü olarak aldığımız geri bildirimler gayet güzeldi.

Ders arası.

İlk gün akşam yemeği.
Son akşam yemeği.
Ders arası koyu sohbet :)
Sözün özü, birincisini düzenlediğimiz Konumsal Bilişim Günleri'ni gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. En başından beri bize desteğini esirgemeyen Karsten Hoca olmak üzere küçücük çocuklarından ve ailelerinden günlerce uzak kalarak bize destek veren Ali Özgün ve Nusret Hocalara, hem düzenlemedeki hem de derslerdeki katkılarından dolayı Çetin ve Saygın Hocalara, en ince ayrıntısına dek mükemmel bir etkinlik hazırlamadaki gayretlerinden dolayı Ali, Çağlar, Mustafa, Aliihsan, Murat, Oya, Yunus Emre'ye, mali desteğinden dolayı TÜBİTAK'a, dörtgün boyunca bize evsahipliği yapan Maden Mühendisliği Bölümü adına Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sait Kızgut Hocaya, desteklerinden dolayı Fakültemiz adına Dekanımız Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu'na ve elbette tüm destekleri için Üniversitemiz adına Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer'e teşekkür ediyorum.

Dilerim konumsal bilişime önemli katkı yapan bu konularda bir nebze de olsa katılımcılara ışık tutabilmiş ve farklı bir bakış açısı verebilmişizdir. Etkinlik ile ilgili tüm bilgilere http://konumsalbilisim.beun.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Şimdi bize biraz müsade. Bir dahaki etkinlikte görüşmek üzere...

Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder