4 Nisan 2016 Pazartesi

Konumsal Bilişimde Neler Oluyor?

Alim Küçükpehlivan ve Türker Akbulut öğrencilerimizle bir araya gelerek konumsal bilişim sektöründeki başarı hikayelerini anlattılar.

Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Geomatik Mühendisliği Bölümü, Kariyer Merkezi, Geomatik Öğrenci Topluluğu, Girişimcilik ve Ticaret Öğrenci Topluluğu, İnşaat Öğrenci Topluluğu, İşletme Öğrenci Topluluğu, Robot Öğrenci Topluluğu ve Tasarım ve Uygulamalı Araştırma Kulübü işbirliğinde 1 Nisan 2016 Cuma günü saat 14.00’da Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye Mühendislik Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu Hocamız, Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Çetin Mekik Hocamız, öğretim elemanlarımız ve farklı bölümlerden öğrencilerimiz katıldılar.

Başarsoft Bilişim Teknolojileri CEO’su Alim Küçükpehlivan, bilgisayar mühendisliği sonrasında konumsal bilişim sektörü ile nasıl tanıştığını, çalışma yaşamında ne tür deneyimler edindiğini, sonrasında Başarsoft’u kurma öyküsünü, neden işletme alanında yüksek lisans yapma ihtiyacı duyduğunu, sektörde neler yaptıklarını, nasıl başarılı bir kariyer çizgisi yakaladığını, konumsal bilişim sektörünün durumunu ve gelecek öngörülerini, öğrencilerimizi bekleyen iş olanaklarını aktardı.

Türksat AŞ yazılım mimarı Türker Akbulut ise 2004 yılında Üniversitemiz Geomatik Mühendisliğinden mezun olduktan sonra kendisine nasıl bir kariyer yolu çizdiğini, iş görüşmelerine giderken nasıl hazırlandığını, neden yazılımcı olmak istediğini, bilişim sektöründe kimlerin nasıl başarılı olduğunu, sektörün ne tür elamana ihtiyacı olduğunu, neden bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans yapması gerektiğini öğrencilerimizle paylaştı.

Soru-yanıt ile devam eden söyleşi sonrasında Hakan Hocamız konuklara birer plaket ve Üniversitemizin hediyelerini; Çetin Hocamız ise Türker Akbulut’a Üniversitemizin Mezun Kartını ve her iki konuğa da Üniversitemizdeki anılarını temsilen birer fotoğraf takdim ettiler. Etkinlik tüm katılımcılarla toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Bu iki deneyimi bir araya getirerek öğrencilerimizin kariyer yollarını çizmede farklı bir yaklaşım sergilemelerini ve daha da önemlisi konumsal bilişim sektörünün gücünü görmelerini hedeflemiştik, umarız amacımıza ulaşmışsızdır. Zira Alim Bey bir bilgisayar mühendisi ama konumsal bilişim sektörü ile tanıştıktan sonra bu alanda ilerlemeye karar veriyor. Alanda belli bir deneyim edinince de Başarsoft'u kuruyor. Başarsoft şu anda sektörün öncü firmalarından ve Google'ın da Türkiye iş ortağı. İşletme alanında yüksek lisans yapıyor ve şu anda CEO olarak sektördeki kariyerine devam ediyor.

Türker Bey ise Bölümümüzden mezun olan ve farklı iş deneyimleri sonunda, lisans öğrenimi sırasında diploma çalışması kapsamında başladığı yazılım alanındaki kariyerini Türksat AŞ'de devam ettiren bir arkadaşımız. Üniversitelerin veya Bölümlerin iş yaşamında önemini yitirebildiğinden, önemli olanın kişinin ünvanı değil o işi yapıp yapamadığı, işverene kazanç sağlayabildiği ve bunu belli bir sürede yapamayanın işini kaybedeceğini, dolayısıyla sektörün ciddi ölçüde kaliteli elemana ihtiyacı olduğundan bahsetti.

Bölüm öğretim elemanları olarak gerek yazılım bilmenin gerekse yabancı dilin öğrencilerimiz için büyük bir olanak yaratabildiğinden ve sektördeki işleyişin öğrencilikten farklı olarak zamanında, hatasız, en az emekle ancak en karlı şekilde tamamlanmış olması gerektiğini, kimsenin kimseye kara kaşına kara gözüne iş vermediğini, verse de bunun bir yere kadar olduğunu söylüyoruz da dinletemiyoruz. Öğrencilerimiz bunları birkez de sektörün içinden iki deneyimli insandan dinlemiş oldular.

Ben şahsım, Topluluğum ve öğrencilerimiz adına her iki konuğumuza da teşekkür ediyorum. Değerli vakitlerini ayırdılar, alim Bey İstanbul'dan, Türker Bey Ankara'dan kalkıp geldiler, deneyimlerini paylaştılar.

Ayrıca Dekanlığımızdan Bölüm Başkanlığımıza, Kariyer Merkezinden SKS Daire Başkanlığına ve tüm topluluklarımıza destekleri için teşekkür ederim.

Umarım söyleşi hedefine ulaşmış ve bir nebze de olsa yararlı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder