27 Haziran 2010 Pazar

İstanbul'un Afetlerden Zarar Görebilirliği Sempozyumu

İstanbul'un Afetlerden Zarar Görebilirliği Sempozyumu, 4-5 Ekim 2010 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi'nce gerçekleştirilecek.


Ülkemiz tarih boyunca pekçok afet yaşamış bir coğrafyaya sahip. Ancak 17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce depremleri büyük can ve mal kayıplarının yaşandığı iki önemli doğal afetti. Bu depremler sonrasında yerel ve merkezi yönetimler çatısı altında kurumlar kurulmaya ve yasalarda değişiklikler yapılmaya başlandı; üniversite ve araştırma kurumlarının konuya ilgilerinde de büyük bir artış oldu. Halen uygulamalardaki aksaklıklar ve kurumlar arası yetki ve işbirliği karmaşası nedeniyle afetlere karşı alınan önlemler istenen düzeyde değil. Burada sade vatandaşdan devletin zirvesindekilere kadar herkese büyük bir sorumluluk düşüyor.

Sadece depremlerle değil, en küçük bir yağışta bile can kayıplarının olması da söz konusu günümüzde. Daha dün Kocaeli'nde bir çiftin arabasının sel sularına kapıldığını ve iki kişinin yaşamını yitirdiğini öğreniyoruz. Ne üzücü?

Afetlerle mücadelede geomatik uygulamaların kaçınılmaz ve büyük bir önemi var. Çünkü afetlerle mücadelede konum bilgisine ihtiyaç bulunuyor. Bu nedenle günümüzde GPS ve görüntüleme yöntemleri (havadan ve yerden optik, lazer ve radar görüntüler) ve bunların CBS ortamında birleştirilmesi ile afet izleme ve önleme konusunda çalışmalar ve araştırmalar yapılıyor. Bu konuda çeşitli laboratuvarlar kuruluyor ve araştırma projeleri gerçekleştiriliyor. Bölümümüzde kurulan Afet İzleme Laboratuvar da bunların arasında.

Bu sempozyuma geomatik konusunda araştırma ve çalışma yapanların da değerli katkılar vereceği ümidiyle sempozyumun başarılı olmasını diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder