27 Haziran 2010 Pazar

TanDEM-X Radar uydusu fırlatıldı.

İlk kez ABD'nin SRTM uzay mekiği ile, tüm yeryüzünün sayısal yükseklik modelinin radar tekniği ile üretilmesine şahit olduk. Bulut ve sis gibi hava koşullarından etkilenmeyen radar verileri ile üretilen sayısal yükseklik modelleriyle ortogörüntü üretiminden yeryüzünün 3B modellenmesine kadar pekçok geomatik uygulamasını gerçekleştirmek mümkün. SRTM ile üretilen sayısal yükseklik modelleri ile Bölümümüzün yaptığı bilimsel çalışmalar var ve bunlar çeşitli kongre ve dergilerde yayınlandı. Kanımca pekçok araştırmacıya da yararlı oldu.

Almanya, 2007 yılında TerraSAR-X ile radar-uzaktan algılamaya önemli bir katkıda bulundu. Ve bu konudaki önemli yerini 21.06.2010 tarihinde TanDEM-X Radar uydusunu Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssünden fırlatarak sürdürmekte. Astrium (Almanya) tarafından tasarlanan ve üretilen uydudan ilk sinyal ise Antartika'daki Troll yer istasyonundan alındı.

Fotoğraf: www.gim-international.com

TanDEM-X, ikizi TerraSAR-X ikizi ile birlikte yerden 514 km yüksekte, birbiri ardına hareket ederek yeryüzünün 2 m ve daha yüksek doğrulukta sayısal yükseklik modelini üretecek.



Alman Uzay Ajansı (DLR), 165 milyon euroya mal olan uyduya 125 milyon euro ödenek ayırmış. Infoterra şirketi ise verilerin dağıtılmasından sorumlu.

Kaynak: GIM International

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder