19 Mart 2010 Cuma

Cevat Paşa'nın Üniversitemizi ve Bölümümüzü Ziyareti ve Konferansları

Geçtiğimiz hafta Üniversitemiz önemli bir konuğu ağırladı: Tümgeneral Cevat ÜLKEKUL. Kendisi Harita Genel Komutanlığı yapmış, şimdilerde ise Deniz Müzesi Danışmanlığı görevini yürüten, Türk haritacılığı üzerine kitapları olan çok değerli bir büyüğümüz. Bize iki konferans vermek için geldi. Cevat Paşa önce ayağının tozuyla Bölümümüzü ve Maden Topoğrafyası Müzesini ziyaret etti (yukarıda). Müzede Türk haritacılığı üzerine Bölüm öğretim elemanlarıyla güzel bir sohbet gerçekleşti.İkinci gün (17 Mart Çarşamba) saat 10.00'da Eski Konferans Salonunda "XVI. Yüzyılın Denizci Bir Bilim Adamı: Yaşamı ve Yapıtlarıyla Piri Reis" konulu konferansını verdi. Piri Reis hakkında bilinmeyenleri ve yanlış bilinenleri kanıtlarıyla ve çok hoş bir hitapla anlattığı konferansı hem öğrencilerimiz, hem öğretim elemanları, hem de konuklar zevkle dinlediler. Burada aktardığı pekçok önemli bilgiden üçüne değineyim. Birincisi bizim Kitab-ı Bahriye olarak bildiğimiz esere Piri Reis'in "Bahriye" ismi vermesi. Piri Reis'in ilk sosyal coğrafyacı olması. Üçüncüsü eserinde "benim bir hatamı bulan Allah'ın bin lütfuna erişsin" demesi. Bu son cümle, günümüz bilim insanlarının bile cesaret edemediği nitelikte çok önemli bir konu.
Öğleden sonraki Konferansta ise "Taşkömür Havzasında Dilaver Paşa Nizamnamesi ve Öncesinde Yapılan Çalışmalar" konulu konferansını verdi. Zonguldak ve civarındaki taşkömürü havzasındaki maden işletmeciliği ve ilgili işlerdeki çalışma esaslarını, işçilerin kaç saat çalışacaklarından yiyeceklerinin kalitesinin ne olması gerektiğine, işverenin işçisinin psikolojisini bilerek onun herşeyinden sorumlu olacağından ne sıklıkla sağlık kontrolü olması gerektiğine kadar günümüzde dahi ayrıntılandırılmayan çalışma esaslarını dikkate alan Dilaver Paşa Nizamnamesinden; bu yöreye ait haritalardan ve bunların hikayelerinden bahsetti.Konferans sonunda Rektörümüz Üniversitemizin armağanlarını hediye etti. Cevat Paşa da tarihi haritaların tıpkıbasımlarından Rektörümüz Prof.Dr. Bektaş AÇIKGÖZ'e ve Karadeniz Bölge Komutanı Tümamiral Doğan BOZKURT'a hediye etti.



Cevat Paşa, sadece konferanslarındaki bilgileri vermekle kalmadı bize. Mesleklerini ve ülkesini, insanını seven insanların yaşı ne olursa olsun, aydınlanma adına, bilinçlenme adına, bilim adına çalışması, bunları insanlara aktararak onların da bilinçlenmesi gerektiğini, ülkemizi ve insanlarını severek onlar için çalışmamız gerektiğini kanıtladı aslında. Yaşıya karşıt enerjisi ile örnek oldu. Zonguldak'a bu ikinci ziyaretinin son ziyareti olmamasını dileyerek bu değerli olaya şahitlik yapmaktan mutluluk ve onur duyuyorum. Emeğinize, yüreğinize ve ağzınıza sağlık Paşam...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder