12 Mart 2010 Cuma

Zonguldak Google Earth'de daha güncel ve daha net

Bugün bir vesile ile Belediyeye uğramıştım. Atilla Abi ve Zuhal Hanımı da ziyaret ettim. Konu uydu görüntüleri ve hava fotoğraflarından açılınca Google Earth'de Zonguldak görüntülerinin ne kadar net olduğundan bahsettiler. Açıp baktık. Gerçekten Zonguldak görüntüleri hem güncellenmiş hem de netleşmiş. Nedeni, GeoEye-1 uydusundan alınan görüntüler. Pankromatik GeoEye-1 görüntüleri ham halde nadirde (uydunun ayakucuna doğrultusunda görüntü alması durumunda) yaklaşık 40 cm yer örnekleme aralığına (ya da geometrik çözünürlüğe) sahip. Renkli görüntüler ise 165 cm. Pankromatik ve renkli görüntüler birleştirilerek 40 cm çözünürlüklü renkli görüntüler elde edilebilir.

Google Earth'deki görüntülerin ham olmadığı, yani koordinatlandırma, mozaikleme ve görüntü zenginleştirme gibi işlemlere maruz kaldığını düşünürsek çözünürlük biraz daha kötü olabilir. Ama yine de etkileyici derecede güzel. Binaların pencerelerini dahi seçmek olası.

Gelelim konum bilgisi konusuna. Google Earth'deki görüntüler yaklaşık olarak koordinatlandırıldıklarından üzerinden alınan konum bilgisi de yaklaşıktır. Daha doğru ve daha duyarlı konum bilgileri için ise arazi çalışmasına ve bazı işlemlere gereksinim vardır. Onu da sonra anlatırım artık :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder